Stichtse Vecht heeft lokaal energiebedrijf: 2030.nu

Met gepaste trots melden de oprichters dat het lokale energiebedrijf 2030.nu het levenslicht heeft gezien. Afgelopen week zijn de officiële papieren voor de coöperatie in orde gemaakt en is het bestuur aangesteld. Stichtse Vecht kan stappen maken met het verduurzamen van energie via haar eigen kanalen.

‘Het startschot heeft feitelijk al geklonken’, zegt Guus Ydema, voorzitter van de coöperatie, ‘want het eerste concrete project gaat direct van start: zonnepanelen op het dak van een boerderij in Breukelen.’ Het mag geen verrassing heten dat Stichtse Vecht een lokaal energiebedrijf krijgt, vinden de initiatiefnemers. ‘We hebben met z’n allen in de gemeente afspraken gemaakt om in 2030 energieneutraal te zijn. Dat betekent dat er een professionele en toegewijde aanpak nodig is om die doelstelling te realiseren. En daar staat 2030.nu voor.’ De coöperatie heeft ook de intentie alle partijen die een rol spelen bij het opwekken van duurzame energie bij elkaar te brengen; gemeente, bedrijven en natuurlijk inwoners. ‘We moeten allemaal mee. Dan gaan we de ambitie halen en kunnen we in 2030 energieneutraal zijn.’

Eerste project

Begin april start de verkoop van zonnepanelen onder de naam “Polder Nijenrode”. Dick van Woudenbergh heeft het dak van zijn boerderij naast Nijenrode beschikbaar gesteld en wil graag mensen uit de buurt laten deelnemen bij het opwekken van duurzame energie. Vooral voor mensen die geen zonnepanelen op het dak kunnen hebben, is het zeer interessant om mee te doen aan het project. Meer informatie volgt binnenkort via diverse mediakanalen en https://2030.nu/polder-nijenrode/

Meedoen

Natuurlijk kan iedereen meedoen met 2030.nu. Kersvers bestuurslid Eelco Boers: ‘De coöperatie staat open voor geïnteresseerden. Door u in te schrijven voor een project of kenbaar te maken dat u meer informatie wilt ontvangen. Wij weten dat duurzaamheid leeft onder de bevolking van Stichtse Vecht. En horen en zien dat ook graag in onze mailbox terug. De nieuwsbrief ontvangen kan ook. Laat u naam achter op onze contactpagina: https://2030.nu/contact/.’

Kwartiermaker

De gemeente Stichtse Vecht heeft de voorbereiding van de coöperatie mede mogelijk maakt door een kwartiermaker voor het lokale duurzame energiebedrijf in te zetten in 2017.

Bestuur coöperatie 2030.nu
van links naar rechts:
Eelco Boers, Guus Ydema en Nol Herfkens