Project Zon op dak data: Op welke daken kunnen zonnepanelen in Stichtse Vecht?

Als het gaat om zonne-energie binnen Stichtse Vecht zijn alle partijen het over één ding eens: Zo snel mogelijk alle daken vol leggen! Om dit te realiseren heeft 2030.nu in opdracht van de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar alle daken in Stichtse Vecht. Om zo te kijken welke daken potentie hebben om veel zonnepanelen op het dak te krijgen.

We hebben de eerste resultaten beschikbaar van deze analyse. In deze analyse is specifiek gekeken naar de verschillende doelgroepen zoals bedrijfsdaken en agrarische daken, maar ook welke functie het gebouw heeft. Ook is er rekening gehouden met de grootte van de daken: Het dak moet groot genoeg zijn om coöperatieve projecten te kunnen realiseren, maar niet zo groot zijn dat er geen stroom teruggeleverd kan worden.

Op het plaatje hiernaast zie je bijvoorbeeld alle 521 agrarische daken in onze gemeente. Deze daken zijn geschikt voor coöperatieve projecten zoals bijvoorbeeld: de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). De reden hiervoor is dat er meestal genoeg ruimte op het dak aanwezig om het eigen verbruik op te wekken, en nog ruimte over te hebben voor een coöperatief gedeelte. Daarnaast gaat  Stedin kijken waar we er in de gemeente wél mogelijkheden zijn, zodat we om de problemen van de netcongestie heen kunnen werken. Ook heeft de gemeente zelf nog additionele data, waaruit zichtbaar wordt welke daken al voorzien zijn van zonnepanelen. Alles samengevoegd zal een prachtig plaatje opleveren waar de beste kansen liggen voor succes. 

Uiteraard staan de ontwikkelingen voor dit project niet stil, we zullen later berichten over een meeting op 24 mei. Hier zullen de volgende stappen gezet gaan worden om zo veel mogelijk daken met zonnepanelen te realiseren.